Atunci când cumperi mobilier, principala întrebare nu este legată de cost, ci de calitate. Prin urmare, este important să se acorde o atenție deosebită materialului din care este fabricat. Fiecare tip de material are avantajele și dezavantajele sale, precum și particularități de întreținere. Mobila din MDF vopsit sau mobila din PAL se bucură de o popularitate deosebită.
Diferențe între suprafețele MDF și materialul PAL
Pentru a determina ce material este utilizat, trebuie luate în considerare elementele distinctive. MDF-ul este diferit prin:
- suprafața netedă, uniformă și omogenă;
- materialul dens, cu granulație fină pe tăietură;
- prelucrarea ușoară.
MDF-ul este fabricat din rumeguș mărunțit la care se adaugă parafină și lignină. Pentru formarea plăcii se utilizează presa fierbinte cu o suprafață perfect uniformă. Materialul are o duritate înaltă, flexibilitate și rezistență la umiditate. Este utilizat pentru realizarea diverselor fațade. Pentru a face suprafața să arate mai atractivă, aceasta este vopsită, acoperită cu folie sau plastic.
Materialul PAL este ușor de distins, deoarece se caracterizează prin:
- suprafață aspră, neuniformă;
- bucăți mari de talaș / rumeguș.
Materialul PAL este fabricat din bucăți mai mari de rumeguș și talaș / așchii. La acestea se adaugă rășini sintetice. Materialul arată foarte bine și nu necesită o întreținere complicată.
Cum să ai grijă în mod corect de mobilierul din MDF vopsit?
Întreținerea unui mobilier MDF nu este deloc dificilă. Dar este necesar să se respecte câteva reguli:
- este necesar să se mențină umiditatea din încăpere la nivelul de 40-70 %;
- temperatura din încăpere nu trebuie să fie mai mică de +10 și mai mare de +40, din acest motiv, mobila MDF vopsit nu este potrivită pentru saune și vestiare în băi;
- pentru ștergerea prafului se utilizează o cârpă moale, iar umiditatea excesivă poate fi îndepărtată cu șervețele uscate;
- pentru a îndepărta murdăria, este suficient să înmoi o cârpă într-o soluție de săpun, să nu folosești agenți de curățare abrazivi, plase metalice, substanțe alcaline și acizi;
- nu trebuie să utilizezi substanțe chimice puternice care pot cauza decolorarea sau deformarea suprafeței.
Pentru mobilierul cu fațade mate sau lucioase, sunt potrivite produsele de curățare a sticlei sau de îngrijire a mobilierului, fără particule abrazive. Cel mai adesea, astfel de produse sunt etichetate cu mențiunea "potrivit pentru suprafețe vopsite". Pentru a îndepărta petele de grăsime se poate folosi un degresant.
Mobila MDF va arăta foarte bine dacă se vor respecta normele de întreținere și va fi curățată la timp.
Dacă vorbim de mobilier MDF, unde MDF-ul este produs în uzină, cel mai vulnerabil loc este la capetele acoperite cu canturi speciale. Între straturi există o mică joncțiune prin care poate pătrunde apa.
Cum să ai grijă de mobila din PAL?
Mobila din PAL laminat are un aspect atrăgător și nu necesită o întreținere complicată. Pentru suprafață este potrivită curățarea uscată și umedă. Pentru ca mobila din PAL să reziste mai mult timp, va trebui să urmezi câteva reguli simple:
- Nu folosi substanțe chimice puternice, care pot cauza decolorarea sau deformarea suprafeței. Pentru a îndepărta murdăria, pur și simplu se înmoaie o cârpă într-o soluție de apă cu săpun.
- Mobila din PAL nu ar trebui să fie îngrijită cu bureți aspri sau substanțe abrazive. Acestea pot cauza zgârieturi. Murdăria consistentă poate fi îndepărtată cu un burete moale și un agent de curățare cremos. Poți folosi de asemenea suc de lămâie, oțet.
- Dacă apare o pată de grăsime, nu încerca să o îndepărtezi cu o soluție de bicarbonat de sodiu. Acesta poate înlătura grăsimea, dar poate lăsa zgârieturi pe suprafață, deoarece particulele fine de bicarbonat de sodiu au calități abrazive.
- Ceara polish nu este potrivită pentru suprafețele din PAL. Utilizarea ei duce la decolorarea peliculei și la deformarea acesteia.
Producerea articolelor este o activitate prioritară a companiei MyHome din Chișinău (Moldova). Mobila din PAL sau MDF la comandă, proiectată cu atenție, este o investiție în confortul tău pentru anii următori.