Mai puțin înseamnă mai mult (engl. Less is more) nu este despre mobilier, ci despre filosofia de viață. În acest articol își expune opinia personală co-fondatorul MyHome, Raisa Suprun.
Corporațiile și marketerii au transformat oamenii într-o societate de consum și cheltuiesc milioane de euro pentru a-i face să cumpere lucruri și dispozitive noi ca: multifierbător, aparat de gătit cu aburi, oală sub presiune, fierbător de ouă, aparat de pregătit iaurt, cuptor de gătit pâine și o mulțime de alte articole "indispensabile", și asta doar pentru bucătărie. Iar apoi oamenii apelează la noi pentru că nu au unde să le depoziteze pe toate.
Despre minimalism
Minimalismul nu se referă la asceză, ci la o atitudine adecvată față de lucruri și obiecte. Să ai atât, cât ai nevoie pentru a trăi confortabil, pentru că, după cum arată experiența, obiectele inutile, dimpotrivă, ne răpesc de cele mai multe ori confortul. Ele trebuie spălate, întreținute, depozitate, reparate și, uneori, în loc de bucurie, ne trezim cu mai multe probleme pe cap.
Cei care încă nu au lucrat cu noi, vor fi surprinși să afle câți clienți am descurajat de la comanda mobilei personalizate. Vă puteți imagina? Filozofia mea personală este că nu ar trebui să faci mobilă acolo unde nu ai nevoie de ea: acolo unde nu există un obiectiv și o sarcină clară, pe care acest mobilier o va rezolva.
Pentru ce aveți nevoie de mobilier?
Mobilierul este o parte integrantă a interiorului. Poate fi ca un lider, care stabilește ritmul și starea de spirit a întregii încăperi, sau poate fi ca un însoțitor subtil, dar care îndeplinește un rol important.
Stabiliți un obiectiv specific
Când încep să lucrez cu un client pentru a realiza mobilă la comandă, pun întotdeauna o serie de întrebări pentru a înțelege ce sarcină trebuie îndeplinită și care este obiectivul. Și, uneori, dialogurile noastre arată în felul următor:
— Mai este nevoie și de un dulap aici.
— Pentru ce? Ce vei depozita în el?
— Nu știu, o să găsim noi ceva! Sau ce, o să fie doar un loc gol?
Lăsați ca încăperea să aibă aer
Nu fiecare colț al interiorului trebuie să fie ocupat cu mobilier și nu fiecare perete trebuie să fie decorat. Lăsați-i camerei posibilitatea de a "respira". Atunci când faci comandă de mobilă pentru o casă nouă, când ai în fața ta doar pereți albi, este ușor să cazi într-o capcană și te poți amăgi singur pe tine. Atâta timp cât nu există niciun decor, pereții ne pot părea prea goi și camera inconfortabilă. Dar nu mobilierul este cel care creează un interior bun sau confortabil. Este meritul unei planificări și proiectări competente a tuturor aspectelor interiorului: de la aranjarea mobilierului, la schema de culori, la planul de iluminat și decor.
După cum ți-ai dat seama, prima “durere” este legată de mobila în plus, acolo unde nu ai nevoie de ea. Dar există și o a doua “durere”, și anume zgomotul vizual.
Evitați zgomotul vizual
Oamenii afectați sau inspirați de tendințele din trecut se abțin de la soluții simple și clare. Dacă este tapet, acesta ar trebui să aibă un decor. Dacă este vorba de mobilier, trebuie aleasă o combinație de culori interesantă. Și aici aș dori să mă opresc și să arăt o alternativă.
Rareori văd case și apartamente în care este ordine perfectă, unde pe suprafețe nu stau diferite obiecte, unde pe blatul de bucătărie nu este nimic pus. Este ceva normal, așa este viața. Astfel, într-un interior obișnuit, abundența de obiecte de uz casnic, tapet floral și un mobilier colorat creează zgomot vizual. Acel zgomot care ne obosește psihologic și ne dă senzația că este dezordine. În acest caz, expresia "mai puțin înseamnă mai mult" se potrivește perfect.
Opriți-vă și analizați bine lucrurile
Câteva sfaturi de la mine personal pentru a vă transforma interiorul în ceva mai bun și pentru ca mobilier la comandă să aducă o bucurie și un folos:
- Orice obiect de interior ar trebui să aibă un scop: estetic sau practic sau, mai bine zis, ambele în același timp.
- Formele simple și clare ale mobilierului sunt ușor de perceput, nu atrag atenția asupra lor și sunt percepute integral în interior.
- Яркие и сложные предметы мебели — не табу, но не стоит делать всю мебель в квартире солистом. Выделите себе одну зону, где сможете разместить яркий буфет или консоль, которые станут центром притяжения внимания.
Ordinea din interiorul locuinței este ordinea în cap
Formele clare și logice, combinațiile concise de culori și texturi oferă o percepție consistentă și ușoară a interiorului. Lipsa abundenței detaliilor ca și cum te-ar ajuta să păstrezi lucrurile în ordine, lăsându-te liber să te ocupi de creativitate și pur și simplu să trăiești.