Secretele iluminatului potrivit pentru zonele de lucru din bucătărie

În percepția unei gospodine moderne, bucătăria este locul în care e comod să gătești și să depozitezi produsele, confortabil să stai și să mănânci, precum și să te întâlnești cu oaspeții. Percepția despre încăpere este influențată de un cumul de factori, dintre care principalii sunt designul de interior bine gândit și iluminarea suficientă. Iluminatul în bucătărie nu poate fi privit separat de design, deoarece acestea sunt strâns legate între ele. Echipa MyHome se confruntă mereu cu planificarea iluminatului deasupra blatului de lucru, a dulapurilor și rafturilor de depozitare atunci când realizează mobilier la comandă .

Reguli de bază pentru iluminatul bucătăriei 

Cu o experiență îndelungată și de succes în realizarea comenzilor clienților din Chișinău și din alte localități din Moldova, știm exact cum să asigurăm niveluri optime de iluminare cu ajutorul mobilierului proiectat individual. Dacă clientul cere să se ia în considerare sistemul de iluminat, atunci urmărim următoarele aspecte:

  • Maximizarea eficienței luminii naturale. O bună amplasare a mobilierului și a surselor de lumină va asigura ca încăperea să primească cât mai multă lumină de la razele solare. Astfel, în mai multe proiecte am amenajat în acest scop o zonă de lucru cu chiuvetă chiar în fața geamului.
  • Zonarea și utilizarea diferitelor niveluri de iluminare. Iluminatul blatului de bucătărie trebui să fie de două ori mai puternic decât cel din zona pentru luarea mesei.
  • Atenția la caracteristicile camerei. Ar trebui să fie luată în considerare suprafața totală, poziția ferestrelor și a ușilor, forma acestora, prezența elementelor arhitecturale nestandarde.
  • Orientarea către necesitățile familiei. Unii oameni gătesc mai puțin, altora le plac experimentele culinare, în consecință, dimensiunea și iluminarea zonelor de lucru și de luat masa pot fi diferite.
  • Ergonomie și soluții tehnice inovatoare. În prezent, cele mai populare stiluri sunt loftul și minimalismul, pentru care sursele de lumină încorporate sunt mai potrivite. În portofoliul MyHome vei găsi numeroase opțiuni, cum ar fi iluminarea încorporată pentru aragaz sau iluminarea părților inferioare ale dulapurilor superioare.
  • Tehnica de siguranță împotriva incendiilor. Se subînțelege menținerea distanței dintre sursele de apă și corpurile de iluminat (cel puțin 60 cm), utilizarea echipamentelor de iluminat cu protecție împotriva umidității.
Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio
Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio

Iluminatul general al bucătăriei 

Iluminarea principală într-un interior tradițional este asigurată, de obicei, de lustre de tavan, însă acestea acum sunt înlocuite din ce în ce mai mult cu corpuri de iluminat amplasate de-a lungul perimetrului. În momentul în care faci o alegere, ar trebui să te ghidezi după stilul și dimensiunea camerei. La MyHome, studiem în primul rând conceptul general de organizare a spațiului și apoi îi oferim clientului anumite opțiuni. Uneori este mai potrivit să se instaleze o lustră originală cu iluminarea zonei de lucru, iar în alte cazuri, este mai frumoasă și mai practică o combinație de lămpi amplasate în diferite părți ale camerei. 

Iată câteva detalii pe care este important să le cunoști:

  • într-o bucătărie spațioasă, o singură lustră, chiar și una mare, nu va fi suficientă, iar razele solare nu vor putea acoperi întregul spațiu, astfel încât este importantă iluminarea individuală;
  • o cameră mică poate fi iluminată de o sursă de lumină centrală, dar este esențial să se calculeze intensitatea;
  • pentru o bucătărie tip studio, opțiunea optimă este de a amplasa corpuri de iluminat în jurul perimetrului.
Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio
Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio

Iluminarea zonei de lucru 

Blatul și zona chiuvetei trebuie să fie suficient de iluminate pentru a fi comod amestecul ingredientelor, gătitul și spălatul vaselor. Puterea sistemului de iluminat este determinată de suprafața fațadelor. În cazul în care optezi pentru acoperiri mate, va trebui să instalezi mai multe surse de lumină artificială, iar dacă alegi acoperiri lucioase, dimpotrivă, ele vor face camera mai luminoasă. În proiectele MyHome pot fi observate următoarele opțiuni: lumină direcționată (directă, liniară) de la corpurile de iluminat, de sub dulapurile suspendate, până la rafturi iluminate. 

Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio

Iluminarea zonei de luat masa

Spațiul destinat pentru luat masa are nevoie de lumină caldă, pentru a crea o atmosferă familiară și plăcută. Modelele cu un plafon larg sau cu un cadru neobișnuit arată frumos și poți instala, de asemenea, lămpi suspendate, dacă înălțimea tavanului permite. Un sistem de iluminat adițional poate fi instalat deasupra tejghelei barului (dacă există unul). Numărul de corpuri de iluminat depinde de lungime și lățime, de forma mesei precum și de numărul de membri ai familiei.   

Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio

Iluminatul decorativ în bucătărie

Iluminatul de deasupra zonei de lucru din bucătărie trebuie, înainte de toate, să asigure funcționalitatea spațiului. Pentru a adăuga un plus de estetică și pentru a accentua caracterul bine gândit al unui design al bucătărie, se folosește un iluminat decorativ. Atunci când se realizează mobilier la comandă, pot fi proiectate elemente invizibile pentru a crea un flux de lumină difuză și lejeră. O altă opțiune este cea de a instala lămpi compacte de perete, de masă sau suspendate în locurile în care dorești să atragi atenția în mod special. Stilistica și paleta de culori trebuie discutate cu designerul pentru a obține o armonie vizuală a finisajelor, a mobilierului și a decorului.

Секреты правильного освещения рабочих зон на кухне | My Home Studio

Deși există anumite principii de zonare și de selectare a echipamentelor de iluminat, este mai bine ca iluminarea pentru bucătărie să fie proiectată individual. Astfel, toate detaliile vor fi luate în considerare, de la locația și numărul de ferestre, forma camerei și înălțimea tavanului, până la componența familiei și preferințele personale. În mod ideal, se recomandă să încredințezi proiectarea bucătăriei unor profesioniști care vor selecta cele mai reușite soluții tehnologice și estetice. 

Specialiștii MyHome produc mobilă pentru casă și sunt gata să ofere ajutor în planificarea corpurilor de iluminat în bucătărie. Exemplele proiectelor noastre sunt prezentate în fotografii - privește-le și vezi ce rezultate poți obține atunci când optezi pentru o bucătărie la comandă